Вітаю, шановні читачі!
Блог бібліотекарки Свєт Євгенії

середу, 24 травня 2023 р.

День слов'янської писемності 2023

 24 травня світ відзначає День слов'янської писемності і культури. Це свято, яке ознаменовує входження наших предків до загалу, що користується власною писемністю, і долучається до загальносвітової культури.

Таке поєднання зі слов'янством і світовою спільнотою стало важливою культурною подією. Це відбулося завдяки діяльності слов'янських просвітителів та провідників християнства, яких шанують, як святих рівноапостольних Кирила і Мефодія. Тож свято приурочене до дня  вшанування їх пам'яті.

 

Цікаві факти про слов'янські мови та писемність

До слов'янських відносять кілька десятків сучасних мов, на яких говорять близько 440 мільйонів чоловік. Всі слов'янські мови мають приблизно 80% загального лексикону. 

  • Імовірно, предком сучасних слов'янських мов є праслов'янська мова, яка існувала приблизно в 2-1 столітті до н.е. Ніяких її письмових пам'яток не виявлено.
  • Багато людей вважають, що найдавнішою літературною пам'яткою, написаною праслов'янською мовою, є "Веллесова книга". Однак більшість сучасних вчених впевнені, що це фальсифікація 1950-их років. Не існує ніяких матеріальних доказів існування такої книги.
  • У 9 столітті Кирило і Мефодій розробили писемність старослов'янської мови, яка була заснована на діалекті жителів сучасних Салонік. Як алфавіт для неї використовувалися кирилиця і глаголиця. Мова існувала в основному для написання книг, в побуті ж її не використовували.
  • У старослов'янській мові не було теперішнього часу, але було чотири форми минулого і три майбутнього. Також у ній було 6 відмінків, як у сучасній українській мові.
  • У наш час ентузіасти створили штучну міжслов'янську мову, яка використовує загальні для більшості слов'янських мов правила і слова. Її можуть розуміти жителі майже всіх східноєвропейських країн. Послухайте казку міжслов'янською мовою і перевірте, чи багато речень ви зрозуміли.
  • Є сучасні слов'янські мови, які не мають чіткої літературної норми, наприклад, чорногорська і сербохорватська.
  • Серед лінгвістів немає єдиної думки, чи були Кирило і Мефодій творцями глаголиці і кирилиці. Найбільш поширена думка, що брати розробили глаголицю, а кириличну абетку створили пізніше їхні учні. Глаголиця в сучасних мовах не використовується.
  • Більшість слов'янських мов використовують латинський алфавіт. Кирилична азбука використовується в українській, болгарській, македонській, сербській та чорногорській мовах.
  • Слов'яни представляли рай як вічно сонячне і тепле місце, куди на зимівлю відлітають птахи, а також душі померлих. Вони називали це місце добре відомим українцям словом "вирій".

Немає коментарів:

Дописати коментар