Вітаю, шановні читачі!
Блог бібліотекарки Свєт Євгенії

четвер, 26 жовтня 2023 р.

Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек 2023

 БІБЛІОТЕЧНИЙ УРОК - ДОСЛІДЖЕННЯ

Етапи розвитку української абетки як складової українського правопису

Історія української абетки унікальна. У понад тисячолітній історії української орфографії дослідники виділяють від 3-х до 5-ти періодів, основні з яких:


    • І. Давньоукраїнський (Х-ХІV ст.).
    • ІІ. Староукраїнський (остання чверть ХІV-ХVІІІ ст.).
    • ІІІ. Новоукраїнський (ХІХ-ХХІ ст.).

Давньоукраїнський орфографічний узус (лат. звичай) формувався під впливом старослов’янського правопису, що прийшов в Україну разом із конфесійною літературою після офіційного введення християнства в Київській державі у кінці X ст. До кирилиці уже було письмо на Україні («черти і ризи»), але від нього не лишилося жодної традиції. Найстаріші зразки письма в Україні репрезентовані Остромировим Євангелієм 1056 року, І зборніками Святослава 1073 і 1076 рр. та Галицьким Євангелієм 1144 року.


«Повість минулих літ» Нестора Літописця — пам'ятка української писемності XI—XII ст. Це перша, найдавніша історія українського народу.

Протягом ХІХ ст. було запропоновано вживання нових літер, які збереглися і в сучасному українському алфавіті: і , є , ї. У 2-й пол. ХІХ ст. з гражданської абетки в Україні випали літери ы, ь, е, ъ. В Західній Україні гражданську абетку вперше використала «Руська трійця» у збірці «Русалка ДнЂстровая»; з 70-х pp. ХІХ ст. У 1895 р. «Руський правопис» було видано для вжитку в шкільному навчанні, офіційно закріплено гражданський шрифт і фонетичний правопис.


Літери, в їхньому сучасному сформувалися після 1905, що засвідчив «Словарь української мови» за ред. Б. Грінченка.



У Київській державі Україні-Русі, окрім писемної церковно-слов’янської мови, існувала розмовна, наближена до сучасної української мови. Написи-графіті на стінах Софіївського собору в Києві, хоча й виконані церковнослов’янською мовою, містять у текстах вирізні ознаки розмовної мови Руси-України. Вони однозначно спростовують теорію появи української мови у ХІV ст., яка ніби утворилась з єдиної «давноруської мови», що її ніколи не існувало та вказують, що розмовною мовою Руси-України була саме українська мова.


А тепер пропонуємо тест

"МОВА І МОВЛЕННЯ"


Немає коментарів:

Дописати коментар