Вітаю, шановні читачі!
Блог бібліотекарки Свєт Євгенії

четвер, 23 травня 2024 р.

23 травня в Україні відзначають День Героїв


 23 травня – День Героїв. Цього дня українці вшановують пам’ять  героїв усіх часі та поколінь, які поклали своє життя за волю та незалежність України.


Ідея Свята Героїв виникла у середовищі українських націоналістів. Уперше офіційно воно було запроваджене постановою ІІ Великого Збору ОУН, який відбувся у квітні 1941 року в Кракові.

Дата 23 травня була вибрана не випадково. 3 травня за суперечливих обставин загинув ідеолог українського самостійництва Микола Міхновський. 

Пам’ять про полеглих героїв, знакові битви -  потужний мобі патріотичний чинник, який мотивує до боротьби за незалежність.

Після відновлення Незалежності у 1991 році свято почало повертатись в український календар пам’ятних дат. Нині свято не є офіційним, але традиція вшанування героїв 23 травня міцнішає. Особливо з 2014 року, відколи українці відстоюють територіальну цілісність та право на вільний вибір розвитку своєї держави у війні з Російською Федерацією, яка після анексії Криму та окупації частини Донбасу, у 2022 році розпочала повномасштабне вторгнення. На жаль, протягом десяти років війни пантеон героїв, які віддали життя за Україну, поповнюється щодня...

Українці століттями виборюють своє право на незалежність та свободу, а ми маємо берегти пам'ять про звитяги кожного та кожної, хто віддав своє життя за Батьківщину. Слава Україні! Героям слава!


Немає коментарів:

Дописати коментар