Вітаю, шановні читачі!
Блог бібліотекарки Свєт Євгенії

неділю, 8 січня 2023 р.

Літературні шедеври українського кіно

 



Наш народ передає з покоління в покоління традиції, історію, культуру. Письменники та поети зберігають пам'ять поколінь, трансформують її в текст. Митці кінематографічного мистецтва дають літературним творам інший вимір – візуально-аудіальний. Так зростає значимість твору – він набуває більше сенсів та здобуває більше прихильників у різних виконаннях. Комусь до вподоби слова, їх інтерпретація у своїй уяві, а комусь – бачення режисера, сценариста.

Україна має чудову кінематографічну спадщину: «Земля» (автор та режисер О. Довженко), «Тіні забутих предків» (автор М. Коцюбинський, режисер С. Параджанов), «Наталка Полтавка» (автор І. Котляревський, режисер Р. Юхименко), «Тигролови» (автор І. Багряний, режисер Р. Синько), «Голод 33» (автор В. Барка, режисер О. Янчук), «Лісова пісня» (авторка Леся Українка, режисер В. Івченко) тощо.

У нашій добірці подано невелику частину творів української літератури, які було екранізовано. Представлені фільми стали лауреатами на кінофестивалях в Україні та за кордоном. До того ж вони вважаються класикою українського кінематографу. А літературні твори, на основі яких знято ці фільми, давно завоювали прихильників по всьому світу. Це класика української літератури, яка актуальна завжди.

Перипетії не зламали і не зламають величний дух українського народу. Ми завжди будемо створювати прекрасне, насолоджуватись щасливими моментами навіть в похмурі часи, допомагати один одному, боротися за волю.




Немає коментарів:

Дописати коментар